Cybersensors Project
Ταυτότητα Πράξης:
Ερευνητικό έργο με τίτλο «ΘΑΛΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - Σύστημα Δειγματοληψίας Ποταμών Υψηλής Συχνότητας για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων (CYBERSENSORS)» του Υποέργου 1 «ΘΑΛΗΣ -ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - Σύστημα Δειγματοληψίας Ποταμών Υψηλής Συχνότητας για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων (CYBERSENSORS)» με MIS: 379415, που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ) ΕΣΠΑ 2007-2013, ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Συντονιστής: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ/ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διάρκεια Έρευνας – Φυσικού Αντικειμένου (σε μήνες): 45
Έναρξη Έρευνας: 01/01/2012
Εκτιμώμενη Λήξη Έρευνας: 30/09/2015
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ:
Οι υδρολογικές και γεωχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε λεκάνες απορροής της Μεσογείου εκτυλίσσονται σε μεταβαλλόμενες χρονικές και χωρικές κλίμακες. Μετά από περιόδους ξηρασίας, έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες (first flood) που έχουν ως αποτέλεσμα την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών, λάσπης και ρύπων. Καθώς αυτή η μεταφορά υλικών είναι σύντομης διάρκειας και γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, η ρύπανση ‘περνάει’ και εμείς δεν είμαστε εκεί για να τη μετρήσουμε.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ευφυούς ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, υψηλής (προσαρμοζόμενης) δειγματοληψίας χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δεδομένων που συλλέγει, διατηρώντας παράλληλα μεγάλη ενεργειακή αυτονομία και αξιοπιστία.
Στόχοι του έργου είναι η δημιουργία συστήματος για:
- την παρακολούθηση και καταγραφή της φυσικής (παροχή, αιωρούμενα σωματίδια, θερμοκρασία) και χημικής (αγωγιμότητα, διαλυμένο οξυγόνο, νιτρικά, pH, βαρέα μέταλλα) ποιότητας του ποταμού με χρήση ηλεκτροχημικών αισθητήρων.
- τον προσδιορισμό του τρισδιάστατου πεδίου ταχυτήτων του ποταμού, της ροής του ποταμού και της κατανομής της στερεοπαροχής με χρήση οπτικών αισθητήρων.
- την αξιολόγηση της επικινδυνότητας της περιβαλλοντικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής δειγματοληψίας με χρήση περιβαλλοντικών μοντέλων.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν επιγραμματικά είναι οι:
- Δράση 1: Μελέτη Εφαρμογής και Στάθμιση Απαιτήσεων Συστήματος
- Δράση 2: Ανάπτυξη Υποσυστήματος Καταγραφής Φυσικών και Χημικών Παραμέτρων
- Δράση 3: Ανάπτυξη Υποσυστήματος Καταγραφής Οπτικών Μετρήσεων
- Δράση 4: Ανάπτυξη Υποδομής Ολοκληρωμένου Συστήματος Καταγραφής Φυσικών και Χημικών Παραμέτρων
- Δράση 5: Λειτουργικότητα Συστήματος
- Δράση 6: Διαχείριση Προγράμματος, Δημοσιότητα και Διάχυση Αποτελεσμάτων
- Δράση 7: Αξιολόγηση της πράξης